0 Läs mer >>
Mitt sista block i den här terminen var urologi, den specialitet som tar hand om prostatacancer fram tills den är obotlig och onkologen tar över. VI får lära oss att de allra flesta diagnosticeras i onödan och har en så ofarlig cancer att de inte behöver någon behandling utan egentligen bara mår sämre av sin diagnos eftersom de bara kommer gå runt och oroa sig helt i onödan. Och de som faktiskt behöver behandling överlever också eftersom även aggressiv och elak prostatacancer är relativt snäll. Men även om statistiken säger att män med prostatacancer i genomsnitt är 83 år när de dör av sin sjukdom så är det ju bara ett genomsnitt. 
Idag är det tolv år sen min morfar dog och på söndag skulle han ha fyllt 79. Han fick inte de fem år man räknar med vid aggressiv prostatacancer och han blev aldrig 83. Halva mitt liv har gått sen dess men fortfarande kan jag se honom i ögonvrån då och då och få titta en extra gång bara för att konstatera att det är någon annan. Morfar jag saknar dig 💗

Halva mitt liv

0 Läs mer >>
Tydligen har det gått så pass länge att det var dags för en ny stukning och bara för att skoja till det passade jag på att stuka den mest hela av mina två fötter. Kul kul! Som uppvärmning/teknikövning körde vi sidoförflyttningar av olika former första 10 minuterna på kickboxningen men det tyckte förstås inte mina fötter om (jag borde ha kunnat räkna ut det vid det här laget kan man tycka) och plötsligt vek sig den vänstra med det där ökända knakandet. Så nu är foten lindad och i högläge och jag har efter lite egen undersökning bestämt mig för att alla ben är hela och att det bara är ledbanden som fått sig en smäll. Vilket innebär att det inte är någon idé att åka in och få den röntgad eftersom ledbandsskador ändå bara behandlas med smärtlindring, linda och högläge till en början och sen fysioterapi/rehab så tidigt som möjligt. 
Satt tidigare idag och tänkte att det tråkigaste jag vet (när det kommer till träning) är rehab och prehab men att skador möjligen är det enda som är värre. Så tänkte min kropp att japp, då fixar vi en skada helt enkelt!

Nere för räkning

0 Läs mer >>
Inlägg två dagar i rad måste vara någon form av rekord senaste x antal månaderna... Hursomhelst har jag haft helg idag, som kompensation för att jag var på möte hela den riktiga helgen eller nåt. Vi hade egentligen föreläsningsdag men eftersom de är frivilliga och jag redan sammanfattat hela kapitlet tänkte jag att det var okej att vara hemma och plugga annat istället. 
Jag stack ut och sprang min favorithatrunda men hade inte räknat med 1. Att det var sommarvärme ute och 2. Att det yr pollen/maskrosfrön överallt och att det dessutom är alldeles fullt med samma pollen/frön på marken i skogen. Det var på riktigt ett decimetertjockt läger av vitt fluff här och var. Bara för att jag var nyfiken kollade jag klockan innan jag sprang iväg och sen igen när jag kom hem, men jag måste ha kollat fel för ett tag trodde jag att jag sprungit i 15 minuter men det var nog snarare 30 om jag räknar ihop alla låtar jag hann lyssna på. Haha började undra vilken sväng jag missat och råkat gena...

Slutspurt

0 Läs mer >>
I fredags gjorde jag min sista praktikdag för den här terminen. Det är egentligen inte sant eftersom jag har tre dagar kvar som jag måste ta igen på onkologen men ändå. Senaste veckan var jag på urologen och träffade en lång rad framför allt äldre män som har problem med "vattenkastningen" som det så fint heter på läkarspråk. Kisseriet är en annan variant. Hursomhelst innebär det, när det gäller äldre män, att man som läkare ska känna på prostatan och eftersom den inte sitter på utsidan av kroppen görs det per rectum, aka genom att känna med ett finger i ändtarmen på patienten och försöka känna prostatan som ligger som en valnöt framåt/uppåt mot blåsan. Än så länge känns det hopplöst svårt och jag vet inte om jag just nu skulle känna en tumör oavsett hur tydlig den är men övning ger färdighet säger de. 
Helgen har jag spenderat i Stockholm med SBUs förbundsstyrelse för att stämma av var vi är i planeringen inför vårt midsommarläger och Almedalsveckan och börja jobba med handlingarna inför vårt årsmöte i oktober. Alltid trevligt att ha möte med dem men lite trött i huvudet är jag efter en och en halv dag instängd i en möteslokal. Vet inte riktigt varför men vi lyckas alltid ha styrelsemöte samma helg som Eurovision song contest så igår var det obligatorisk närvaro i TV-soffan. Lite komiskt att (vem det nu var) hade en exakt kopia av Sveriges bidrag, med något ändrad text och nederlaget tempo och att det dessutom var svenskar inblandade i så gott som alla nummer, som låtskrivare, dansare, kör, bildproducent eller artist. 

Sommarlov?

0 Läs mer >>
Halva måndagen och hela dagen igår tvingade jag mig igenom kapitlet om njurmedicin i vår internmedicinbok. Höll på att somna ungefär varannan mening och fick anstränga mig för att inte bara låta det vara till en annan dag. Idag har jag sammanfattat samma kapitel utifrån målbeskrivningen och då har jag istället fått påminna mig om att ställa mig upp någon gång ibland och att det kanske eventuellt är bra med en matpaus eller så. Slutsats? Jag tycker väldigt mycket bättre om att skriva än läsa när jag pluggar. Det kanske finns en anledning till att jag envisades med att skriva egna instuderingsfrågor och sen svara på dem 10 gånger när jag gick på gymnasiet? Det tar en himla massa tid, men jag lärde mig iallafall grejerna...
Fick för mig att springa en vända i Röbospåret, alltså den runda vi sprang på idrotten när jag gick i sjuan. Jag tänkte att det kunde vara skönt efter en heldag framför datorn men det visar sig att jag är rätt bra på att förtränga obehagliga saker. Som till exempel att den backe jag har något vagt minne av är aningen brantare än jag trodde. Och att det finns en till backe som är ännu värre, direkt efter den där som jag kommer ihåg. Men det kan ju vara så att jag inte var så intresserad av att springa i sjuan och backarna inte är lika hemska när man går... Det lär väl dröja tills jag lyckas lura ut mig själv där igen men tänk vilken kondition jag skulle få om jag sprang där lite regelbundet!


Nefrit, nefros, nefro...