0 Läs mer >>
Strax utanför Gällivare ligger Dundret, ett fjäll där det på vintern finns både pistar och skidspår och där det på sommaren går att vandra. Exakt var en ska vandra från är mindre tydligt, så jag gav upp och promenerade (eller klättrade?) helt enkelt upp för en av pisterna. Det råkade vara en svart sådan, kallad fjällbranten, men upp kom jag till slut. Väl på första toppen, där liftarna stannar på vintern, mötte jag ett gäng renar som trivdes utmärkt runt värmestugan, utgår jag från att det var, och sprang runt på trallen utanför.
Bakom liftarna hittade jag de faktiska vandringslederna och den parkering jag läst om men inte brytt mig om att försöka hitta till, uppe på kalfjället. Sen var det betydligt lättare att ta sig fram, och lite mer njutbart. Fantastisk utsikt var det uppe på den faktiska toppen, eller, så fort jag kom upp ovanför träden egentligen. Även om det inte var molnfritt var det absolut soligt och varmt och det gick att se bort till vad jag tror är Sarek och Stora sjöfallet åt ena hållet, med snötäckta fjälltoppar, och och Muddus med mera åt andra hållet. Jag mötte inte några andra vilda djur än de där renarna runt liften. Några vandrare med hund mötte jag däremot och på vägen ner igen blev jag omsprungen av en hurtbulle som inte bara gick på fjället utan sprang upp och ner. 
Justja, så hittade jag hjortron också, mitt på spången helt plötsligt!

Dundret

0 Läs mer >>
 
Så, var tog allt vatten vägen som jag tjatade om? Jo, det fick gå tre varv till genom bildmanipulatorn erhm jag menar bildredigeringsprogrammet tills jag hittade en liten knapp som förstörde för mig genom att motverka alla åtgärder jag tagit till för att få bilder att inte bli helt vita när jag fotade vattnet. När jag väl lyckats klicka ur rätt lilla ruta gick allt betydligt lättare kan vi väl säga. Här är iallafall lite bilder från dagens alla vatten, eller kanske bara Storforsens enorma massor vatten. Måste åka tillbaks dit och bada någon gång, men det kan ju vara så att det blir nästa sommar för vem vet om Norrbotten har någe värme kvar denna sommar?
 

Det "naturliga äventyrsbadet" som de kallar det, med grytor som bildats av att vatten forsat fram och flyttat runda stenblock på botten. Idag mulet och 15 grader, inte särskilt inbjudande lockande med ett dopp.





Storforsen lite övere...

0 Läs mer >>
Idag skulle jag förmodligen kunna redigera bilder hela natten om jag skulle vilja, jag har fotat så ofantligt mycket (förmodligen suddiga om jag känner mig själv rätt) bilder. Dagens tema tycks vara vatten, kanske inte jättekonstigt med tanke på att jag spenderat halva dagen inom hörhåll från Storforsen. Just de bilderna får vänta lite dock, de kräver betydligt mer efterarbete än övriga bilder från dagen.
Efter Storforsen for jag nämligen till Jokkmokk och den fjällbotaniska trädgård som finns där. Tyvärr verkar det vara lite fel säsong för många av blommorna så det mesta var överblommat eller hade kanske bara en dålig dag, men några färgstarka blommor hittade jag. Och vatten förstås, om än i mindre mängd än vid Storforsen. 
Precis som för ganska precis ett år sedan tog jag mig även till Harsprånget och jag är fortfarande lika fascinerad av att det här är i Sverige, och att det till stor del är skapat av vatten. 
 

Vatten, vatten, bara ...

0 Läs mer >>
Jag har varit ner till Uppsala för att ladda lite energi några dagar. Eftersom jag råkade vara där samtidigt som O-ringen, där mina föräldrar var med som funktionärer, hängde jag på och wokade åt hungriga orienterare en av dagarna. Ruggigt varmt är det vid en wokpanna kan jag tala om, ännu mer så om det dessutom råkar vara soligt ute. Det var några hektiska timmar, men ganska kul ändå. I Uppsala hann jag också umgås med båda mina syskon, träna mina skills på en TV-spelskonsol med Lovisa och Edvin (och äta och fika mycket gott), prata med två av mina fastrar och farbröder och klättra klättervägg med lillebror. Jag vet att jag klättrat förut, men det är nog minst 10 år sedan. OJ vad kul det var! Lite svindel längst upp, men inte förrän jag kommit hela vägen upp och råkade titta ner igen. Vi klättrade på 4 väggar och på något vänster lyckades jag ta mig upp hela vägen på alla. Sen när vi var klara skulle vi prova på bouldering men det var inte helt enkelt kan jag tala om. Helt hopplöst svårt skulle en också kunna säga. 
Justja! Medan jag var i Uppsala var jag också till Parksnäckan och såg Den Svenska Björnstammen live. Riktigt bra var det, trots att en av dem pratat eller sjungit sönder rösten dagen innan. Det hördes absolut när han pratade men inte ett dugg när han sjöng. Lite kul kan jag tycka att det var att den enda som absolut inte kunde sjunga i takt var trummisen, men till hans försvar var det ingen som trummade medan han sjöng. Annars bytte de instrument i varandra i en takt som konkurrerar med mitt gamla band HiHats och jag tror att alla utom en bytte mellan minst 2 eller 3 olika instrument, ofta mellan varje låt. 
Ända sen jag flyttade upp till Luleå (förlåt, Gammelstad) har jag tänkt att jag ska ta mig till Bälingeberget, som ligger tvärs över älven från Gammelstad. Bälinge finns säkert överallt, men framförallt är det grannbyn där jag växte upp och vi fick precis alltid storstryk av Bälinge i fotboll. Jag hade ett tag någon form av idé om att jag skulle åka till Bälingeberget och springa upp och ned som träningspass. Kan nu berätta att en promenad räcker utmärkt för att få lite puls efter att ha testat idag. Enligt min klocka gick jag upp 48 meter och sedan ner 76 meter, hur nu den matten går ihop...  

Är det såhär en gör?