0 Läs mer >>
Jag blir en hemsk människa att umgås med när jag inte får träna. Och då räcker det inte att gå promenader eller göra min rehab, jag behöver få träna och bli riktigt trött. Lite puls, gärna träningsvärk efter. Men eftersom jag avskyr att träna överkropp och inte orkar försöka hitta övningar som funkar med svullen och ömmande fot har jag inte tränat ordentligt på så många veckor att jag tappat räkningen. Förra helgen var jag på midsommarläger med SBU och Frisksportarna och dagarna var fyllda med träningspass och skoj som jag inte kunde vara med på. Volleyboll och bodycombat till exempel. Hade inte min kloka syster varit där och skvallrat för instruktören hade jag nog varit med på combaten men nu fick jag snällt sitta på en filt och titta på. Jag vill kunna gå ut och springa, eller cykla till gymmet för ett cirkelfys eller Kettlebell eller styrkepass men det går inte eftersom allt gör ont och jag inte orkar göra min rehab. Igår försökte jag ju dansa salsa men utöver att jag fick en klängig danspartner gjorde det också ont i foten så inte ens det funkar just nu.
Mina stackars kollegor får stå ut med en aningen stressad och frustrerad Alice med halvbra tålamod. Ska försöka ta mig iväg till gymmet innan jobbet imorgon, but we'll see, jag skulle dit idag också men har istället spenderat dagen med att titta på Tv-serie och laga matlådor...

Ligamentum fibulotala...

0 Läs mer >>
VAD är grejen med män och att tro att en behöver dem i sitt liv? Framförallt män som alltid är en sådär 10-20 år äldre, som kommer lite väl långt in i det personliga spacet och som bara vägrar lämna det. Som också då och då luktar surt på långt håll och som tråcklar sig in i det där personliga spacet hur en än försöker undvika det. Lite luddigt kanske men för den som kommer ihåg historien med mina härliga ("gamla", närgående) grannar på studentboendet har jag lyckats hitta två nya sådana män. Inte bara var som helst utan där jag dansar salsa. Vill man ha sådana i närheten när man dansar? Svar nej. Men det är klart att de är där. Och dansar lite för nära (vilket jag ändå någonstans kan hantera), med mer eller mindre lämplig placering av händer och ur takt eller med helt egen uppfattning om vilken takt man ska dansa i när det är salsa respektive bachata (vilket jag har svårare att stå ut med). Som om inte det var nog envisades den ena med att förstöra salsakvällen jag sett fram emot efter det kaos som kallas sommarjobb med att dessutom försöka dansa VARJE dans med mig. Nej tack! 

Också, varför är det något dåligt att göra saker "som en läkare"? Jag kan förstå att det är dåligt att skriva som en läkare pga helt omöjligt att tyda de kråkfötterna men om någon ska gissa vad man pluggar (av sak och läkare) är det inte en komplimang om någon gissar läkare, men det kanske bara är jag? Dagens "du dansar som en läkare" var definitivt menat som kritik men det kan jag ta...
En annan dag ska jag dra historian om mitt sommarjobb, men det är mycket där som är rörigt och oklart så jag ska försöka lista ut vad som är vad först.

Creeps

0 Läs mer >>
Tre dagar har jag varit ledig sen min tenta för en vecka sen, vilket egentligen betyder att jag varit ledig tre dagar sen i september förra året men jag har i ärlighetens namn inte pluggat varje dag under senaste två terminerna, och idag slog rastlösheten till. Tänker ofta att jag skulle behöva lite ledigt men jag klarar inte av att göra ingenting särskilt många dagar. Idag har jag därför byggt om min soffa, bytt plats på soffan och bokhyllan som också agerar TV-bänk och börjat sprätta två av min farmors gamla klänningar för att sy om dem. Just nu är planen att det ska bli kjolar av klänningarna, men vi får väl se var det slutar...
Igår var jag ut på landet och övningskörde MC. Planen är att jag ska ta körkort, igen, så att jag får köra hur tung MC som helst men då måste jag klara lågfartsbana, högfartsbana och körning i trafik aka uppkörning först. I stort känns det lugnt, men lågfartsbanan och jag är inte kompisar än...

På tredje dagen uppst...

0 Läs mer >>
Ibland hatar jag att vara vikarie. Mest för att ordinarie personal har en förmåga att ventilera sina personliga åsikter om sina kollegor med just vikarier eftersom vi ju ändå bara är där tillfälligt. I måndags började min inskolning på onkologen för sommarvik, igår kväll aka tredje passet var det inte mindre än två ur ordinarie personal som medvetet tog mig åt sidan för att få påpeka hur jobbiga/irriterande/stressande/elaka/rent ut sagt dåliga kollegorna är. Ska jag verkligen jobba här hela sommaren kände jag då, men efter dagens pass känns det aningen bättre. Om inte annat för att jag kom på att jag hursomhelst inte kommer behöva jobba särskilt mycket med just ordinarie personal eftersom de har valt att ta in vikarier för att täcka upp en hel avdelning. Vi får de "lätta" patienterna och avdelningen går ner till 10 (eller eventuellt 5) vårdplatser. 
Än så länge känns det generellt lite rörigt och ostrukturerat men jag tänker att det ger sig med tiden. Om inte annat får vi väl hitta på egna rutiner i sommar eftersom vi blir lämnade ganska själva när semestrarna börjar. Onkologen (eller endokrinonkologen som jag är på) skiljer sig en hel del från lungavdelningen där jag var förra sommaren. Inte alls lika mycket omvårdnad utan istället mer kontroller inför/under/efter cytostatika/strålning/undersökningar. Och ständig platsbrist. Det kommer fler nya patienter varje dag än som går hem och ändå löser det sig i slutändan med att någon till får bo på patienthotell eller gå på permission eller ligga i korridoren (eller konferensrummet!).

Sväng vid zebran

0 Läs mer >>
Sommarlov!! Jag tror inte att vi någonsin haft två hela veckor inläsningstid inför tenta och jag vet inte om jag egentligen utnyttjade mina två veckor den här gången men igår skrev jag iallafall tentan så nu är det ledigt i tre hela månader. Lite sjukt ändå att vi pluggar nio månader i sträck och sen är lediga tre och så börjar vi om igen. Man kunde ju tycka att ett par veckor ledigt mellan höst- och vårterminen är motiverat men universiteten jobbar ju inte så.
I onsdags tog ännu en av mina kusiner studenten. Nu kanske jag är gnällig och gammal och trångsynt och jag vet inte allt men jag tycker ändå att det är tråkigt att det är så mycket fokus på alkohol vid studenten. Alkohol och glas att dricka alkohol ur är standardpresent, det dricks alkohol hela dagen och en del av planen för dagen är att dricka så mycket att man mår dåligt flera dagar efteråt. Det kanske bara är jag som aldrig förstått och aldrig kommer förstå men som sagt, jag tycker att det är tråkigt. Det är ju iochförsig inte min dag och det är upp till var och en hur man vill fira så jag ska försöka sluta vara tjurig...

Sommartider hej hej

1 Läs mer >>
Tänk vad tentaplugg kan göra med en ändå. Typ att en får för sig att cykla hela vägen till gymmet, potentiellt med motvind både dit och hem (det är ju ändå Uppsala), bara för att göra rehab och titta på när andra tränar. Fullt rimligt. Och det skulle ALDRIG ha hänt om det inte var så att jag skriver tenta på fredag, men just den här dagen hände det. En halvtimme orkade jag någorlunda fokuserad rehab, sen lekte jag lite med annan fotträning, lite bål och så mina obligatoriska handstående. Ska fötterna strula kan jag ju lika gärna lära mig att stå (och gå?) på händerna.
Det syns inte jättetydligt kanske men min vänster fot är fortfarande svullen två veckor efter senaste stukningen. Enligt mitt tentaplugg ska svullnaden gå ner efter fem dagar men jag försöker ha tålamod...

I morse hade jag praktiskt prov. Fyra stationer, fyra minuter på varje station och max 4 poäng per station. Som alltid sitter vi innan och går igenom worst case scenario men idag gick det bra. Missade en halv poäng på första stationen och kanske en halv eller en på sista men annars tror jag att det var full pott. Inte för att det säger så mycket, tanken är inte att vi ska bli kuggade utan att vi ska ha ångest inför och därför plugga extra noga. Vi resonerade iallafall så innan vi blev insläppta till provet. Och helt ärligt är det sällan särskilt kluriga uppgifter, det är mer att det är lite konstig form och att en har tidspress och att det sitter en läkare och tittar på varje liten rörelse en gör. Sådär så det känns som att de ser allt en tänker medan en får panik och funderar på allt en kan ha glömt. 

Ska du verkligen trän...

0 Läs mer >>
Idag har jag varit och tränat ordentligt för första gången på två veckor. Jag började bli alldeles för odräglig så det var dags, men min stukade fot är fortfarande svullen och dan så jag bara väntar på att den ska börja göra ondare igen. Om inte annat kan jag åtminstone hoppas på träningsvärk. Helt slut redan efter uppvärmningen men jag tog mig igenom ett ordentlig pass till slut.

Just nu är det annars tentaplugg dygnets alla timmar (känns det som) och jag är mestadels begravd i sammanfattningar från kursen. Det syns var jag har haft tråkigt, både på mina anteckningar och mina sammanfattningar. Lite här och var dyker det upp referenser från Grey's anatomy när det är diagnoser där jag minns vilken karaktär som fått den, inflikningar om hur läkare på mina placeringar (eller i vissa fall min mamma som ju inte har någon som helst medicinsk utbildning utan bara egen erfarenhet att gå på) behandlar olika tillstånd. 

Av någon anledning har min dator fått för sig att just den här veckan är en alldeles utmärkt vecka att strula så den kopplar ner Wifi, slutar känna av strömkabeln och sånt spännande när den känner för det men än så länge har alla funktioner kommit tillbaks efter några timmar så det ska nog lösa sig...
Mina föräldrar firade 25 år som gifta i förra veckan så vi var på Tzatziki och åt middag förra helgen. Mysigt! Sen att jag trodde att jag skulle andas och svettas vitlök en hel vecka är en annan sak, men det var gott iallafall och det är ju huvudsaken.


Någon fyndig ortoped