1 Läs mer >>
Jag har just haft min bästa placering hittills. Kanske. Det är ganska jämnt anestesin, men ortopeden har varit kul och lärorikt och spännande och givande på så många sätt så jag vet inte ens var jag ska börja. Jag älskar Mora. Sjukhuset är alldeles lagom stort för att alla ska veta att det är studenter där och bry sig om att vi ska få vara med och lära oss utan att för den sakens skull vara för litet för att vi ska få ut något av det. Väldigt kul att vara tillbaks (vad där på medicinplacering fyra veckor för ganska precis ett år sen) och träffa mina gamla handledare och de av AT-läkarna som är kvar och antingen är klara med sin AT när som helst eller precis börjat sin ST. Mindre kul att vi inte har några placeringar kvar där vi kan vara i Mora för att de inte har de avdelningar/områden vi har kvar, men men, kan ju alltid hoppas på att få göra AT där om två år när jag är klar med pluggandet. Lite sjukt att jag redan gått drygt tre år på läkarprogrammet!
Har varit sugen på sushi jag vet inte hur länge så idag fick jag för mig att göra egen sushi. Det blev lite varierande mycket wasabi i rullarna så vissa var goda och andra kändes fint i hela huvudet.

Be yourself

0 Läs mer >>
Jag har praktik på ortopeden just nu, har haft två veckor och har en vecka kvar. Jag är på mitt favoritsjukhus alla kategorier än så länge, Mora, och har överlag en helt fantastisk placering. Alla läkare tar hand om oss och tror på oss och gör att det känns kul att bara där och göra saker. Jag har fått handlägga patienter helt på egen hand, förstås alltid i samråd med en läkare men ofta räcker det att jag rådfråga dem eller bollar tankar och så får jag sköta all kontakt med patienten. Och det bästa är att jag hela tiden får feedback och tips av läkarna, och att de pushar mig att göra saker även när jag är för bekväm eller försiktig för att ta tag i det eller våga ta plats. 

Jag har undersökt knän, händer, axlar, ryggar och höfter, jag har skrivit remisser till röntgen och sjukgymnaster/fysioterapeuter, jag har assisterat på operation när vi lagat frakturer och satt in proteser och jag har sett en amputation. Och pratat med jag vet inte hur många patienter i alla möjliga åldrar. 
Ledsen för stirrig blick men när jag kom upp till Mora i söndags hade jag mitt vanliga lite skojiga (och potentiellt livsfarliga om man ska lyssna på kurslitteraturen) tillstånd med olika stora pupiller och det syns inte lika tydligt om jag som vanligt kisar med ögonen, ergo stirriga ögon. Sådär ser jag ut mer eller mindre ofta helt utan någon särskild orsak, som jag har kommit på, mer än att jag ofta är trött samtidigt. Än så länge verkar jag må bra så det kan ju inte vara såå farligt, men det blir spännande när vi läser neurologi i höst. 

Idag har jag äntligen varit och tränat för första gången på två veckor så hoppas hoppas hoppas att jag känner av det imorgon...

Heartbeats

0 Läs mer >>
I morse fick jag den briljanta idén att inte bara träna innan skolan utan även göra burpees när jag var och tränade. Burpees som är så roligt! Min kropp tyckte att det var mindre roligt och någonstans halvvägs genom mina burpees ville jag mest ge upp eller spy eller något men sen är det ju därför burpees är så kul, inte just när man gör dem men när man är klar sen. Vet inte hur länge det är sen jag försökte träna minsta lilla kondition men alldeles för länge var det tydligen. 
Idag började ortopedblocket med heldag föreläsningar. En av föreläsarna hade dialekt som om han kom någonstans söderifrån men så helt plötsligt kom några ord som nästan var gotländska och så en stund senare lite dalmål och sådär fortsatte han en och em halv timme så det enda vi fokuserade på var att försöka lista ut varifrån han egentligen är. Sista timmen var fokus fotkirurgi och jag fick agera testperson eftersom jag rehabar mina sönderstukade fötter. Tydligen är det så att om man har höga fotvalv (och hela tiden går lite på utsidan av foten) har man lättare att stuka fötterna. Nu är inte mina fotvalv extrema, men tillsammans med att jag tydligen har mindre muskler på min högra vad var det tillräckligt spännande för att ortopeden skulle börja undersöka min fot och vips hade jag en diagnos på min dåliga fot. Jag tycker att min rehab har gett resultat och jag är mycket starkare och stabilare, men tydligen har jag skadat ett av ledbanden i foten så den är perfekt att undersöka som läkarkandidat (mindre perfekt att springa och hoppa med kan jag tänka mig).

Ligamentum fibulot...