0 Läs mer >>

Fyra veckor praktik och jag trodde jag skulle ha enormt mycket jag bara måste skriva om, men så blev det inte riktigt... Well, på måndag är det föreläsningar, seminarier och scenarieträning på Akademiska som gäller igen så nu är det bara att försöka landa i Uppsala igen. Mora har varit fantastiskt och roligt och lärorikt och jobbigt och tungt och jag skulle vilja ha några veckor till men jag känner ändå att jag har fått lite bättre koll på vad som händer på en avdelning, hur man rondar, vad det innebär att jobba som läkare på ett sjukhus och att ingen avdelning är den andra lik. Jag har känt på en meningitnacke, sett fler diabetesfotsår än jag skulle önska, gjort neurologstatus och hittat positiva Babinski, tagit artärblodgaser och både misslyckats och lyckats, hängt på akuten, lyssnat på pneumothoraxlungor, curlats av handledare, hängt med AT-läkare och kursare, varit med på UKG, benmärgspunktion och gastroskopi och dikterat. Mest av allt dikterat. Och rondat. Det är skönt att vara hemma i min egen säng, i min egen lägenhet, men jag kommer sakna Mora och att vara på avdelning och träffa patienter. Tur att jag ska ut igen om en vecka eller så och gå på geriatriken i Uppsala.

Det blir aldrig lika ...

0 Läs mer >>

Har man praktik i Mora är det nästan ett måste att åka till Sälen minst en helg, det är ju närmare till fjällen än hem... När vi dessutom är lediga fredagar kunde jag inte låta bli så i torsdags tog jag bussen upp till Fjällgården och skyhöga snövallar. I fredags var backarna inte jättekul eftersom det snöade hela natten och redan efter någon timme var alla backar uppkörda så att brädan hoppade och for men lördagen var perfekt. Blå himmel, -4 grader och backar som fortfarande var relativt hårda när liftarna stängde. 

Kaosordning på bilderna, men ändå

Jag försökte åka så lite "transportsträckor" som möjligt pga tråkigt och helt ärligt jobbigt när man åker snowboard men en av gångerna jag ändå var tvungen att åka transportsträcka råkade jag hamna i puckelpisten. Puckelpist är en dålig idé när man åker snowboard... Men det gick bra det också, iallafall utifrån mitt mål att undvika akuten!

Hur många gånger kan ...

0 Läs mer >>

Happ, då gick det sådär ganska många veckor igen med fullständig frånvaro här. Tänkte att jag skulle få massor att skriva av mig när jag kom ut på praktik men sen sprang tiden bort och jag däckade så fort jag kom hem varje dag såatteh... Två hela veckor har jag varit på internmedicinavdelning och låtsats att jag kan något. Och lärt mig hur avdelningsarbete fungerar, tagit artärblodgaser (okej, jag har lyckats 1 gång av alla försök), sett en gastroskopi, varit med på en benmärgspunktion eller egentligen två på samma patient (vilket ser brutalt ut, kommer ALDRIG kunna göra en benmärgspunktion på en patient!?!), rondat patienter varje dag, skrivit daganteckningar, dikterar slutanteckningar aka epikriser och skrivit ut patienter. Det har varit riktigt kul, även om jag går runt och känner att jag inte kan något överhuvudtaget, och det känns bra att Klin är igång på riktigt. Ska byta avdelning och gå på geriatrik/rehab nu i två veckor, vilket enligt ryktet är lite lugnare och lite mer sitta och vänta på att något ska hända, men blir det långtråkigt kan jag alltid gå ner på akuten och hänga med min tidigare handledare där. Eller träna på anamnes och status på äldre med varierande hörsel, rörlighet och demens. Och hänga med arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor på allt de gör om dagarna.

Justja, höll nästan på att glömma en sak. Har åkt Kortvasan också, bara sådär ändå. Åkte totalt 5 km skidor som uppladdning och så tog jag resten på gamla meriter och ren vilja. Det var 3 väldigt långa mil kan jag lova. Inte särskilt många kilometer som var härliga och roliga, men jag gjorde det. Med ett stort skavsår på ena hälen, en ljumske som hotade att låsa sig och en rygg som inte alls ville vara med... När jag gick i mål ville jag aldrig någonsin se ett par längdskidor igen, men redan efter några dagar var jag sugen på att göra om det nästa år. Lite jobbigt bara att Kortvasan ligger på en fredag när jag nästan garanterat har skola/praktik. Hursomhelst innebär det att jag är klar med min andra Tjejklassiker, med en klart sämre totaltid om jag inte minns helt fel, men ändå. Lite bra jobbat av mig!

Tack, det var allt