0 Läs mer >>
Efter varje jour förtränger jag den totalt överkörda tröttheten dagen efter. Vet inte hur många jourer jag gått nu, och det inte särskilt ofta just nu, kanske 2 per månad som mest, men varje gång inser jag först dagen efter jouren att, justja, jag blir ganska trött. Även om det är en lugn jour, utan komplicerade patienter, med en bra intermediärjour och där jag kan gå och lägga mig före midnatt. 

Trots min kanske lugnaste jour var jag så trött att mun-svalg-matstrupe-magsäck kändes lite domnade. Kan inte förklara bättre än så, men får det efter varenda jour. Eller ibland under jouren, där framåt 03-04 när jag fortfarande inte gått och lagt mig. Alternativt har gått och lagt mig, sovit en stund och sen får en sökning. Inser nu att det kanske är uttorkning? Tycker jag är ganska bra på att dricka vatten på jobbet, men kanske behöver bli bättre. Tog en powernap när jag kom hem, blev kanske bara tröttare av det och tog sen en skidtur för att lura kroppen att jag nog inte var så trött ändå. Kanske funkar, kanske inte, men annars sover jag ikapp inatt. Möjligen.
Just den här natten jag jobbade kändes det som att temat var "jag gjorde illa mig för ett tag sen (alltifrån någon dag till månader) och tänkte att det skulle bli bättre av sig självt". Några av dem hade frakturer, andra inte.

Det går nog över

0 Läs mer >>
En sak jag har tänkt på den här veckan, tillbaks på jobbet efter semester, är att det inte känts att jag varit borta. I höstas hade jag ledigt en vecka och det kändes stolpigt och ovant när jag kom tillbaks igen. Inget flyt i handläggning av patienter och rörigt när jag skulle ringa bakjourer och diskutera. Men den här veckan har det flytit på som vanligt. Sen har jag iochförsig haft en orimligt lugn vecka och varit rastlös och klättrat på väggarna, men ändå.
Jag har rondat ena ortopedavdelningen och vi har dels haft en del patienter som tillhör kirurgen och medicin, som vi därför inte rondar, dels haft vinterkräksjuka på avdelningen och därför inte fått en enda ny patient. I måndags hade vi totalt 12 patienter, varav 9 var ortopediska, och idag har vi kanske 7, varav 6 ortopediska. Då går ronden snabbt, och det är inte så mycket att rodda i. Hade inte mycket att göra efter 10 en enda dag, förrän i fredags när vi fördelade om arbetet lite mellan avdelningarna.

Back in business?

0 Läs mer >>
Hur firas en lärarexamen om inte med ett crossfitpass? Åtminstone om läkaren i fråga bor i crossfitboxen och alla som är inbjudna till firandet är träningsnarkomaner. Brutalt jobbigt var det, precis som det ska vara. Sista två blocken körde vi team, och jag blev förstås ihopparad med en av coacherna som var med och körde. Först körde vi 11 minuter av I go, you go. Alltså att jag gör några övningar (just här några sekunder cykling, wall balls och marklyft) och sen vilar medan den andra gör samma övningar. Fick jag vila något? Nope. Bara köra tills det inte gick längre, och sen fortsätta ändå tills tiden tog slut. Och då var det fortfarande 11 minuter ännu jobbigare övningar kvar. Kul ju! Funderar på om jag måste leta upp en box i Luleå, men samtidigt vill jag kanske inte köra crossfit så regelbundet som alltid. Mer som krydda och kul inslag lite någon gång ibland. Har fortfarande lite för mycket synpunkter på "crossfitteknik" och det här med att det ska vara så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt och så tungt som möjligt varje gång. Och gärna då så många gånger som möjligt varje vecka. 
Var lite fundersam på hur kroppen skulle kännas idag efter crossfit och sen en hel natt på tåg hem till Luleå, men har faktiskt inte ont någonstans, än. Är lite blå på axlarna och knäna från hantlar och golv, men det hade jag räknat med. Tåget gick också (som tur är) precis som det skulle och jag hann till jobbet i tid som planerat. Efter min försening på 12 timmar förra gången har jag undrat om jag inte kan lita på tågen och alltså måste överväga några varv till innan jag åker ner till Uppsala, men just nu vågar jag lita på nattåg ett tag till. Det är ändå så smidigt när det funkar, och innebär att jag kan hinna ner till Uppsala, även om det bara är över en helg ibland. 
Aningen svimfärdig och kanske lite illamående, men sen när vi hade postat ut ett tag smakade det gott med hallonpaj och morotskaka. Balans ju!

I go you go

0 Läs mer >>
Semester är lite av ett nytt koncept för mig. Tidigare har jag alltid pluggat under terminerna och sommarjobbat däremellan. Och ibland också jobbat jul och nyår, och lite under terminerna när jag ju ändå inte haft något annat att göra (som om inte 100 % studier räcker...) *host* arbetsnarkoman *host*. Nu när jag jobbar 100 % har jag plötsligt semesterdagar och får betalt för att vara ledig ibland. För att inte tala om mina komptimmar. 
Efter en sommar med jour varannan helg, fredag natt och söndag dag, och sen lite jourer under hösten har jag samlat på mig en hel del komp. Som jag inte har tagit ut. Skulle jag vilja (och få det godkänt av chefen) skulle jag kunna vara ledig varannan vecka hela våren. Ungefär så mycket jour = övertid-ish har jag jobbat. Eller, ungefär så mycket jour jobbar vi alla på ortopedkliniken. Sen är förhoppningsvis mina kollegor bättre på att ta ledigt än jag är. Jag har inte lärt mig än men jag ska försöka bättra mig. Idag har jag iallafall lagt in mina önskemål om ledighet fram till och med maj månad, alltså så länge jag är kvar på ortopeden.


Lediga dagar

0 Läs mer >>
Semestervecka och noll krav på att saker ska göras är ganska skönt. Jag är generellt riktigt dålig på att ta ledigt men ganska bra på att ta det lugnt/göra ingenting när jag råkar vara ledig. Inte för att det automatiskt är bra återhämtning att göra ingenting. Men den här veckan jobbar jag på just det, återhämtning. 
Planen var catch up med vänner jag inte sett på länge, häng med familjen och träning på mitt favoritgym där jag spenderar otaliga timmar senaste 7 åren. Sen är det ju det här med att det är pandemi (Va? Aldrig hört förut...) och också januari och förkylningar såatteh, ja, det blir som det blir. 
Träningsmässigt har jag visst lite hybris och tänker att jag kan köra på "som vanligt" även om det är månader sedan jag tränade ordentligt och regelbundet. Träningsvärken kommer sen som ett brev på posten och det är ju skönt på sitt sätt. Även om det innebär att jag stapplat runt med ben lika smidiga som elstolpar och gärna gått baklänges ner för trappor.

Relalalaxa

0 Läs mer >>
Idag har jag haft tre patienter på akuten på hela dagen. Inte en enda före 12.00. Vi är nästan alltid två eller tre underläkare på ortopedakuten men eftersom en av AT-läkarna är sjuk var jag själv på akuten. Med möjlighet att ringa ner någon annan om det plötsligt blev anstormning dock. Det är alltid lite stressande på förhand att veta att jag kommer vara själv på akuten, men dagar som idag känns det som att det bara hade varit jobbigt att vara flera. 
Aldrig är vi nöjda. Antingen är vi för många, eller för få, läkare på samma "ställe". Och antingen har vi för många, eller för få, patienter. På akuten brukar det vara ganska lagom att vara två. Ibland är vi tre, det funkar, och vissa gånger har vi varit fyra. Då börjar det bli långtråkigt och rörigt. Det känns också som att det alltid är färre patienter när vi är många, inte bara för att vi delar upp dem på fler läkare. 





Lugnet före stormen s...

0 Läs mer >>
Jag funderar en del på vad jag vill, och kan, skriva här. Allt får förstås inte plats i ett inlägg, så jag ska försöka dela upp och strukturera lite. I ungefär ett halvår har jag bott i Luleå, och lika länge har jag jobbat som läkare. Mitt första "riktiga" jobb. Det finns mycket jag skulle kunna skriva om mitt jobb, och garanterat saker jag skulle vilja dela eller ventilera efter varje dag eller varje vecka, men eftersom jag jobbar med patienter är det inte alltid så enkelt. 
När jag pluggade tänkte jag att det skulle kännas som en sån skillnad att sen jobba, eller kanske att det skulle kännas konstigt eller läskigt. Det är ju så mycket en ska hålla koll på! Men helt ärligt har jag inte känt mig alls lika mycket som en "imposter" (vad heter det ens på svenska? Min svengelska har inte förbättrats ett dugg...) på samma sätt som jag trodde. Det finns hela tiden saker jag inte känner att jag kan, men det finns också alltid någon att fråga. Äldre kollegor på ortopeden, underläkare som vikarierat på andra kliniker och såklart läkare som jobbar på andra kliniker. För att inte tala om undersköterskor och sjuksköterskor. Guld värda! Vi hjälps åt, diskuterar, resonerar och konsulterar. Och för bara några veckor sen var det en av överläkarna på ortopeden som kom infarande på mitt kontor för att stämma av hur vi egentligen gör med uppföljning av en särskild skada. Det är annars vi underläkare som har rutinkontrollerna av frakturer och annat skoj. 
För det mesta trivs jag väldigt bra på mitt jobb. Det är klart att allt inte är kul. Sjukdomar och skador är förstås inte roliga för den som är drabbad, men att åtgärda dem, ta hand om patienterna och jobba med mina kollegor är skoj. Ortopedkliniken är väldigt trevlig, det är högt i tak och jag som underläkare kan gå och fråga så gott som vilken som helst av mina kollegor och alltid få ett bra svar. Även om svaret blir olika beroende på vem jag frågar. På mottagningen före jul någon gång hade jag en röntgenbild jag frågade bakjouren om. Fortsätta med gips eller operera? Bakjouren (aka den alla går till med frågor) tänkte operation men ville också fråga den som var ansvarig för att planera veckans operationer. Operationsplaneraren ville fortsätta med gips. Så vi frågade alla överläkare vi kunde hitta. Olika resonemang hos alla, men lite fler som tyckte operation än som tyckte gips. Så patienten opererades. 
Nu är det lite orättvist eftersom jag bara jobbat på ortopeden och ingen annan klinik har haft en chans att motbevisa att ortopedi är det roligaste som finns, men just nu skulle jag inte bli jätteförvånad om jag försöker få en ST inom ortopedi efter AT. Men först ska jag göra min AT, och vem vet, kanske hinner någon annan klinik bevisa att det finns annat kul också. 

Revival