0 Läs mer >>
Den här helgen har jag haft systeryster på besök här uppe i rimfrosten. Uppsala har visst mer snö just nu än vi har i Luleå, men det är iallafall en antydan till vit nyans på mark och träd här, och det för lite snö någon av dagarna nu i helgen. 
Vi var på julmarknad (som kanske inte riktigt var vad vi väntat oss, bättre lycka nästa gång), spatserade runt i centrum, promenerade på isen på älven (som jag helt missat att den redan fanns), försökte titta på fotbolls-VM men fick snällt lyssna på Radiosporten istället och har haft det allmänt trevligt skulle jag säga. Lillasyster fick nog på mitt slitna hår så hon klippte det alldeles förträffligt igår kväll. 
Justja, vi fick också genialisk inspiration i lördags och bakade en kladdkaka med kokostoscatopping, lite på uppstuds och improviserat. Mycket gott blev det, och det bästa är att det finns kvar så jag kan äta kladdkaka några dagar till. 

Finfrämmande

0 Läs mer >>
Tiden passerar lite konstigt just nu, det går oerhört långsamt och obeskrivligt fort på samma gång och om vartannat på något sätt. Jag har gjort klart mitt medicinblock av min AT och har också hunnit med två veckor på narkosen. Mycket av medicinplaceringen har jag spenderat på akuten, och även om jag garanterat lärt mig massor är jag inte alltid övertygad om att jag kan så särskilt mycket. Kanske är jag mer medveten om hur mycket jag fortfarande kan lära mig? Det har varit bra månader, med en hel del nattjourer och helgpass och trots att jag spenderat ganska mycket tid på akuten känns det inte som att jag haft särskilt mycket dåliga, svåra patienter men om jag verkligen tänker efter har det kanske också varit så att mina svårast sjuka patienter har passat på att komma på dagtid, när jag haft gott om backup och stöd av mer erfarna kollegor. Jag har inte kommit på att medicin är det roligaste som finns och att jag förstås måste försöka få en ST på internmedicin när jag är klar med AT, men det har absolut varit roligare och intressantare än jag hade kunnat tro på förhand.
I måndags började jag på kirurgen. Det kommer bli några spännande månader på flera sätt. Dels tycker jag att det är kul att arbeta med händerna och trivs på operation, så kirurgi hade inte varit en helt orimlig framtida specialisering, dels har jag fått höra en hel del från andra AT-läkare om hur mycket på kirurgen här som inte riktigt fungerar som det ska (och sett hur deras situation brukar se ut på akuten, det är inte alltid kul). Så spännande som sagt. Hittills har kirurgakuten uppfört sig utomordentligt, och kirurgerna likaså. Mycket buksmärta hos patienterna den här veckan, men det kanske är så det är på kirurgen, vem vet.

5 månader