0 Läs mer >>
Haparanda och gränsen mot Finland
Gammelstads kyrkby

Fotodump

0 Läs mer >>
Introdagen (japp, vi har en sån) på jobbet är avklarad och jag har hjärnan fullproppad med förkortningar, inlogg, programnamn och annat teoretiskt kring själva pappersarbetet men det visar sig säkert hur mycket av det jag faktiskt tagit in och kommer ihåg. Vi var ganska överens om att det är lättare att lära sig allteftersom, när jag faktiskt ska göra de saker vi har gått igenom idag. Skriva in och ut patienter, sätta in och ut läkemedel, skicka remisser, titta på röntgenbilder och så vidare. Än så länge har jag kvar en positiv bild av ortopeden som arbetsplats, alla har varit trevliga och tjatat gång på gång om att det bara är att fråga så fort det är något en undrar över och att vi hellre ska fråga hela tiden än aldrig.
Ortopederna lever också lite upp till fördomarna. Till exempel var det en som på eftermiddagsavstämningen satt och tog sig för bröstet och sen erkände att revbensfrakturen faktiskt gjorde ganska ont idag. Och en annan som var helt uppäten av mygg efter att ha burit sin cykel (som väger 40 kg) genom ett träsk igår.

VAS, pako, pacs, pinf...

0 Läs mer >>
Det börjar sakta bli lite ordning i lägenheten här i Luleå och jag har börjat hitta lite, åtminstone till de viktigaste sakerna. I tisdags var jag till sjukhuset och fick första dosen covidvaccin. Jag var öm i armen i ungefär en dygn efteråt men bortsett från det har jag klarat mig utan biverkningar. 
I onsdags tog jag en utflykt till IKEA för att inhandla lite nödvändigheter till lägenheten, lampor exempelvis, och eftersom närmaste IKEA ligger i Haparanda 15 mil norrut blev det ett heldagsprojekt. Till en början tog jag ingen vagn utan bara en gul lånekasse att plocka saker i men den blev snabbt full så jag fick ta en till. Planen var att inte ta någon vagn förrän jag kom till "ta-själv-lagret" men jag fick inse att det dels var ohållbart, dels inte spelade någon roll för att jag oavsett skulle behöva två vagnar. Eller helt enkelt gå flera omgångar. Någonstans mellan kassan och bilen lyckades jag dessutom slarva bort ordersedeln och kvittot på en fåtölj som jag skulle hämta ut i varuutlämningen så jag fick lite stressad springa tillbaks och först leta i kassan och sen be om en ny lapp inne i butiken där jag köpt fåtöljen. Den fanns iallafall kvar och väntade på mig när jag väl kom till utlänningen men var kvittot är har jag ingen aning om, jag har fortfarande inte hittat det. 
Innan jag och den då fullpackade bilen åkte hem igen promenerade jag längs strandpromenaden i Haparanda och finska gränsen. Det var inte sådär varmt och somrigt att jag ville sitta ner på någon av bänkarna och njuta en stund, men solen sken till och från och lyckades jag hamna i lä var det riktigt skönt. Det känns som att det alltid blåser en hel del här, inte bara i Haparanda utan i Luleå också. Cykelturer till och från jobbet kommer med andra ord kunna gå väldigt olika lätt och snabbt beroende på åt vilket håll det råkar blåsa. Det kommer inte vara fråga om ifall jag har motvind utan mer när och hur mycket motvind jag kommer ha.  

Hur en inte packar en...

0 Läs mer >>
Var ska jag ens börja tro? Det har varit en händelserik 1,5 vecka kan en väl ändå säga. Examen, bara det hade ju kanske förtjänat ett eget inlägg, städ och packning av lägenhet, överlämnande av nycklar till min hyresgäst, flytt över halva landet, möbeljakt och sightseeing i ny stad och så vidare. Nu har jag iallafall flyttat in och har en stor, men än så länge ganska glest möblerad, lägenhet i Luleå och en helt ny stad, region, landskap att utforska och upptäcka. 
Igår tog familjen nattåget hem efter att ha hjälpt till med flytten och jag har en vecka på mig att bo in mig, lära mig hitta till jobbet och bekanta mig med området. Idag tog jag en löprunda på de närmsta vägarna men skulle egentligen vilja hitta en grusväg eller ett motionsspår för att slippa springa alla steg på asfalterade vägar med eller utan cykelbana eller trottoar. 

Än så länge har jag en säng, ett köksbord och två stolar, och så de fasta garderoberna som tillhör lägenheten. Planen är att kanske få in en byrå, något annat att sitta på när jag inte ska äta eller sova (som inte är mattan jag sitter på just nu för det är i ärlighetens namn inte särskilt skönt i särskilt många minuter) och kanske en bokhylla. Men samtidigt är det skönt att det inte måste gå så fort, jag har det absolut viktigaste och resten kan egentligen få ta hela sommaren. En fåtölj måste jag kanske skaffa relativt snart iochförsig känns det som.

10 timmar norrut